HTML

Kép

"Minden küzdelem hiábavaló, ha nem vagy harmóniában Önmagaddal"

Friss topikok

  • ocell: Itt a valóság kedveseim: Cochrane Database Syst Rev. 2011 Nov 9;(11):CD005476. Laetrile treatmen... (2012.04.12. 21:42) Ládi Szabolcs
  • Jeleni Csaba: Tisztelettel! A napokban amerikai cocker spánielemnél a következő diagnózist állították fel: Kiter... (2008.08.01. 15:07) Cikkem Hajdú Angéla Phd. val Kolloid tanszék
  • Judit: Nagyon szépen köszönjük :-) ! (2008.04.08. 08:57) Kiss Juditéknak
  • sz.i.l.v.o.in.Ro.: HaHoooooooooooo!!!!!!!!!!!! Élsz még? (2008.04.03. 21:01) ...érzésTÜKÖR
  • sz.i.l.v.o.in.Ro.: Jól néz ki, ugyan én majdnem sosem eszek magában tojást! :) Beteg leszek tőle, nagyon. De én is sz... (2008.03.16. 19:09) A koleszterin ellen ügyesen :)

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

január

2008.03.14. 12:36 aszketa

Cikkem Hajdú Angéla Phd. val Kolloid tanszék

Mágneses nanorészecskékkel a rák ellen.
 
 
Mágneses folyadékokkal 2004 – ben kezdtünk el foglalkozni a témavezető tanárommal prof. Tombácz Etelkával egyetemben, aki egy véletlen folytán került kapcsolatba a jelenséggel. Maga folyadék 10 nanométeres, szuperparamágneses tulajdonságokkal rendelkező részecskéket tartalmaz vizes közegben eloszlatva, ami azt jelenti, ha mágneses térbe helyezve őket, képesek felvenni a mágneses erők által rajzolt erővonalakat – beállnak - és eközben viszik magukkal a mágneses folyadékot. Tulajdonképpen lehet mágneses térben irányítani, manipulálni. Ha megszüntetjük a mágneses teret, akkor ugyanúgy viselkednek, mint minden más folyadék halmazállapotú anyag és ugyanúgy önthetővé válik, stb.
Viszont ha mágneses teret alkalmazunk, akkor ezt a folyadék tulajdonságát elveszíti.
 
A témavezető tanárom előző kutatásai környezeti rendszerekre vonatkoztak és ezek folytán kezdtek el a vas oxidokkal foglalkozni, ugyanis az általunk kutatott mágneses folyadékok vas oxid alapúak. Ennek a neve a magnetic. Természetesen többféle vas oxid létezik, de mi ezzel kezdtünk el foglalkozni, aminek a rendkívül nagy előnye, hogy könnyű előállítani és reprodukálható valamint ezt megelőzően folytak kutatások és ezért folytattuk ennek a további vizsgálatát.
10. folyadékmágneses konferenciát tartottak Brazilíában, ahol a prof. Tombácz Etelka tartott előadást, amit igen nagy érdeklődés követett. Ennek folytán kezdtünk bele komolyabban foglalkozni a mágneses folyadékokkal. Temesvári kapcsolatunk, akik a szerves közegű mágneses folyadékokat állítanak elő, melyet már forgalomba is állítottak és az ő bátorításukra fogtunk bele a kutatásokba. Az általuk előállított mágneses folyadékokat technikai eszközökben alkalmazzák. 8 – 10 éve kezdtek el a vizes rendszerekkel foglalkozni, amelyek hozták magukkal, hogy az orvos- biológiai szempontból is érdekessé vált. Létezik egy másik konferencia, amit 2-3 évente rendeznek meg – idén Vancouver – ben -, ahol viszont mindent magába foglaló mágneses területeket tárgyalnak ki – MRI, diagnosztika, terápia - , de nagyon fontos, hogy itt leginkább orvosok vannak jelen.
Jelenleg ott tartunk, hogy mágneses folyadékokat állítunk elő különböző stabilizálókkal, amikre azért van szükség, hogy a folyadék megőrizze tulajdonságait, amit csak úgy lehet elérni, hogy a részecskék egyediek maradnak. Erre azért van szükség, mert máskülönben a részecskék összetapadnának és nem tudják megőrizni folyadéktulajdonságaikat és kiülepednének. Orvos – biológiai szempontból nagyon nagy jelentősége van ennek, hiszen ereken keresztül bejuttatva az összetapadás érelzáródást eredményezhet, aminek kiküszöbölésére a stabilizálók szolgálnak.
A 11. Nemzetközi találkozót Kassán tartották, ahol én képviseltem hazánkat és ez az előadás nagy figyelmet vonzott. Előadásomban rávilágítottam, hogy a jelenleg favorizált stabilizáló nem felel meg arra a célra, amire valójában használni szeretnék. Sikerült kifejleszteni egy olyan vizsgálati sorozatot, amiben pontosan megállapítható, hogy azon mágneses folyamatot érdemes – e tovább vinni kutatási vonalra vagy sem.
A többi kutató a citromsavat tartja megoldásnak, mint stabilizálót, de  szerintünk – megállapításuk alapján – arra nem alkalmas, hogy orvosi szempontból felhasználják. Ezzel ellentétben mi a sejtek membránját modelleztük le és ez alapján kettős zsírsav poritást – ami a sejten is megtalálható - helyeznek el a  mágnese nanorészecske felületén. Sejtes kísérletek bizonyították, hogy a zsírsavas megoldás sokkal stabilabb és hatékonyabb, mint a citromsav. 
          Emberi alkalmazás területén már forgalomban van Amerikában az MRI vizsgálatokban, ahol stabilizálóként Dextrán néven juttatják be az emberi testbe vizsgálati anyagként. Sokkal jobb kontraszt, mint a jelenleg használt gadolinium komplex. A mágneses folyadékban megtalálható vas-oxidok egy bizonyos idő után felhalmozódnak a májban, mint minden más a kiválasztás során a normál metabolikus folyamatokban vesznek részt. Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a vas-oxid alapú mágneses folyadékok nem okoznak semmilyen problémát a szervezetben, mert normál módon épül be illetve távozik a testből ha többlet jelentkezik belőlük.
          Az a technológia, amin jelenleg mi dolgozunk nem azonos a most használatban lévő hypertermiás eljárással, hiszen ezek nagymértékben képesek károsítani a szervezetet, mivel nem tudnak kimondottan célzott módon kezeléseket végezni a készülékkel.
A mágneses hypertermia abban különbözik az eddigiektől, hogy meghatározott területet lehet felhevíteni arra a hőmérsékletre, ahol például a daganatok esetében a rákos sejtek már elpusztulnak. A működését oly képen képzelhetjük el, hogy a rákos sejtekbe bejuttatott mágneses nanorészecskéket a mágneses tér két pólusa között helyezik el és egyre gyorsabb pólus váltogatással a mágneses részecske által a rákos sejt felhevül és elpusztul.
          Hogy mikor kerülhet sor arra, hogy emberi beavatkozásokban részt vegyen a mágneses folyadék azt sajnos így előre nem tudjuk elmondani. Sajnálatos módon nagyon kevesen vagyunk jelenleg erre a feladatra.
K.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nemaszketa.blog.hu/api/trackback/id/tr92380603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Itván 2008.04.06. 18:28:48

sziasztok Balogh istván vagyok máj és tüdőrákom van szeretnék beszélni angélával 36 éves vagyk a számom 70/3843376

aszkéta 2008.04.06. 19:23:44

Kedves István!

Arra kérlek, hogy írj nekem(info@mediactive.hu), miért szeretnél beszélni vele. Első pillanatban tudom, hogy felvetődik miféle kérdés ez egy beteggel szemben.

Jeleni Csaba 2008.08.01. 15:07:28

Tisztelettel!
A napokban amerikai cocker spánielemnél a következő diagnózist állították fel: Kiterjedt, mindkét orrjárat végén növekedő helyileg invazív lágyszöveti daganatra jellemző szcintigráfiás lelet. áttétre utaló jeleket nem észleltek. Low grade adenokarcinóma alapos gyanúja. A terápiás javaslatok között szerepel az elektromágneses hypertermia. Egy olyan kéréssel fordulnék Önhöz/Önökhöz hogy mivel nem hallottunk még erről az eljárásról, ezért szeretnénk megtudni hogy mi is ez valójában?! Illetve hogy az országban hol, ki és mennyiért végezhet ilyen műtétet???! Kérem nagyon fontos lenne, mert hétfőn kellene dönteni a műtétről! Előre is köszönöm: Jeleni Csaba tel: 06/70-597-8268 vagy e-mail: jcforce@citromail.hu
websas.hu
süti beállítások módosítása