Cékla répa
Beta vulgaris
Kétéves növény, fõleg a Földközi tenger vidéken, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban. A Görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hûsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.Három féle répát ismerünk. A takarmányrépa fehéres színû. A cukorrépa kisebb, magas cukortartalommal. Az emberi étkezésben kisebb szerepe van. A céklarépa akkor jó, ha felényi mint az öklünk. A céklarépát fõleg gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény táplálkozásra és gyógyítás céljából. Gyökere húsos, levecses, sötét lila színû. Fölhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk.
Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A, B és C vitaminokat. A cékla értéke a sötét színû levében van, amely betanint tartalmaz, azaz kén-cukor komplexet.
A cékla a köztudatban mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. S ez az állítás mégsem változtat a tényeken. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelybõl a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha fõzve, vagy konzervként fogyasztjuk. A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritisz szempontjából. Mint tudjuk, a szervetlen kalcium jócskán hozzájárul a vérerek keményítéséhez, a vénák kidudorodásához, a visszér kialakulásához. Ha azonban idõs korban idõnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelõzi, illetve kiküszöböli a gyûjtõerek falainak megkeményedését.Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitûnõ tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentõleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.
Gyógyhatása:
A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. Hatása nyersen nagyobb, az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.
Erõsítõ hatású
Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes mûködésére. Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszantartó betegségbõl lábadoznak. Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölsõ részét, mert zöldje kitûnõ kalcium forrás lehet, de csak nyersen.
Májtisztító:
A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitûnõ májtisztító. A tisztításban fõleg a zsírtalanítást végezi a májban. Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.
Menstruációs zavarok esetén:
Naponta két három alkalommal egy-egy pohár cékla lé ajánlatos azoknak akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetbe. Érezhetõ a segítség azoknál a nõknél, akik panasszal lépnek a változó korba.
Rákellenes hatású:
Egy magyar orvos hosszú kutatás után, melyet állatokon végzett, arra az eredményre jutott, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben. Az adagolás után a daganat eltûnik az állatok testébõl. A tüdõrákos betegeken alkalmazta kísérleteinek eredményét, sikerrel. A kísérletek során az is kitûnt, hogy hatalmas mennyiségû céklalét a máj nem képes feldolgozni, ezért ajánlatos a telített lét vízzel hígítani, vagy más lével együtt fogyasztani, naponta háromszor egy-egy deciliter céklalét fogyaszthatunk.
Alkoholizmus:
A túlzott alkoholfogyasztás függõséget alakít ki az embereknél. A károsodás az idegsejtekre és más szervekre is hat. Az alkoholizmus gyógyítása hasonlóan történik mint a koffein mérgezés gyógyítása. A kioldott, vagy a fel nem szívódott nyomelemeket vitaminokat ásványokat pótolni kell a szervezetben, hogy megszûnjön a hiányérzet. Legjobb, ha ásványokkal teli zöldséglét fogyaszt a beteg, így sárgarépa lét céklával keverve, paradicsomlét, stb.
Kábítószer fogyasztóknak:
A gyógyszer, vagy kábítószer túlzott használata megviseli a szervezetet, függetlenül attól, milyen korban van a fogyasztó. A kábítószer, hasonlóan az alkoholhoz, ugyanolyan elváltozásokat okoz a személyiségben és a szervezetben. Hat a tüdõre, szívre, májra, vesékre, gyakorlatilag az egész szervezetre. A cékla lé az a táplálék, amely újjáépíti a vért, a benne levõ, könnyen oldódó cukor és a nagymennyiségû ásványok a vérrel együtt eljutnak a beteg szervezetbe. Az emésztõ szervekre való hatása teszi lehetõvé azt, hogy a cékla rendkívül jótékony hatással van a lábadozó betegekre.
Elkészítési mód:
A céklánál legjobb, ha centrifugával választjuk el a levét a rostos résztõl. Betegség esetén naponta három fél borospohárral ajánlatos, megelõzésre kétszer, háromszor hetente. Minden alkalommal ajánlatos hígítani vízzel, vagy sárgarépa lével, illetve uborka lével. A levelét is felhasználhatjuk.
Azok számára, akik több céklát akarnak fogyasztani a gyógyító hatásáért, elmondhatjuk, hogy fogyaszthatják por alakban is, vízbe, vagy valamely más zöldség lébe keverve.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: todo relojes hombre 2017.09.23. 11:57:09
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.