HTML

Kép

"Minden küzdelem hiábavaló, ha nem vagy harmóniában Önmagaddal"

Friss topikok

  • ocell: Itt a valóság kedveseim: Cochrane Database Syst Rev. 2011 Nov 9;(11):CD005476. Laetrile treatmen... (2012.04.12. 21:42) Ládi Szabolcs
  • Jeleni Csaba: Tisztelettel! A napokban amerikai cocker spánielemnél a következő diagnózist állították fel: Kiter... (2008.08.01. 15:07) Cikkem Hajdú Angéla Phd. val Kolloid tanszék
  • Judit: Nagyon szépen köszönjük :-) ! (2008.04.08. 08:57) Kiss Juditéknak
  • sz.i.l.v.o.in.Ro.: HaHoooooooooooo!!!!!!!!!!!! Élsz még? (2008.04.03. 21:01) ...érzésTÜKÖR
  • sz.i.l.v.o.in.Ro.: Jól néz ki, ugyan én majdnem sosem eszek magában tojást! :) Beteg leszek tőle, nagyon. De én is sz... (2008.03.16. 19:09) A koleszterin ellen ügyesen :)

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

január

2008.03.05. 16:58 aszketa

Ismét egy magyar találmány...

Forradalmi újítást jelenthet a ráksebészetben egy magyar találmány

Forradalmi újítást jelenthet a ráksebészetben egy magyar vegyész találmánya. Az intelligens eszköz operáció közben folyamatosan információt nyújt a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről, illetve arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket vagy sem. A Dr. Takáts Zoltán által kifejlesztett műszer lényegesen felgyorsíthatja a szövetek elemzését, csökkentheti a ráksebészeti vizsgálat időtartamát, ugyanakkor megnöveli annak pontosságát. A módszer - bár jelenleg még csak egereken próbálták - máris több nemzetközi kutatócsoport érdeklődését felkeltette: például a Harvard Egyetem orvosi kara együttműködést javasolt az eszköz tesztelésére és piaci hasznosításában való részvételre.

A sebészi megoldás az egyik leggyakoribb gyógymód
A sebészi megoldás még ma is a legfontosabb módszer számos rákféleség esetében. Ha a daganat még nem terjedt rá más szervekre és nem adott áttétet, és olyan szervben, testrészben foglal helyet, amely sebészi eltávolításra hozzáférhető, ma is a sebészi megoldás a gyógyulás legjobb esélyét ígérő, és ezért a leggyakrabban alkalmazott kezelésmód. A műtét során azonban a sebész nem csak a látható rákos szövetet távolítja el, hanem azzal együtt a környező ép szövetből is kivág. Gyakran előfordul ugyanis, hogy szabad szemmel még nem látható mennyiségben már ott is jelen vannak daganatsejtek, melyek később a kiújulás forrását képezhetik. Nem ritkán már a műtét közben mikroszkóposan megvizsgálják a kimetszett szövetek szélét, s ha ott ráksejteket találnak, akkor a sebész kiterjeszti a műtétet. 
Azonnal felismerhetőek a rákos sejtek

Dr. Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem Kooperációs Kutatóközpontja munkatársának találmánya éppen az előbb említett sebészeti fázist tehetné egyszerűbbé, hatékonyabbá. A sebészkéshez csatlakoztatott eszköz ugyanis egyn. ionizáló berendezés és egy összekötő csőrendszer segítségével folyamatosan mintát küld egy műszerbe (ez egy úgynevezett tömegspektrométer), amely másodperceken belül jelzi a sebésznek, hogy a megvágott szövet tartalmaz-e rákos sejteket. 


A kutatók által használt sebészkés, amelyhez a mintát továbbító csőrendszer csatlakoztatható, így közvetlen kapcsolat alakítható ki a sebészkés által megvágott szövet, valamint a rákos és egészséges sejteket elkülöníteni képes műszer között

forrás:origo
K.
"A sebész által megvágott szövet molekuláinak ionizációján és tömegspektrometriás mérésén alapuló módszernek köszönhetően a jövőben a tumoros betegek műtéteinél nem kellene az orvosnak várnia a szövettani vizsgálatok eredményére a műtét folytatásához. A késsel dolgozó sebész operáció közben hang- vagy színjelzéssel kaphat információt arról, hogy az eltávolított szövetekben van-e daganatos sejt. A műszerrel egyébként bármely felület kémiai elemzése elvégezhető sebészi tisztaságú környezetben is. Az eszköz fő alkalmazási területe lehet a ráksebészet, érsebészet, illetve a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet is" - fejtette ki módszerével kapcsolatban az eszköz feltalálója.

A rákos sejtek és az egészséges sejtek összetétele jelentősen különbözik

"A sejtjeink normális körülmények között szabályosan növekednek, majd osztódnak, és így újabb sejtek születnek. A rák akkor alakul ki, amikor a sejtek működését és osztódását biztosító folyamatokba hiba csúszik, aminek következtében a daganatos sejtek a normális sejteknél sokkal gyorsabb ütemben, irányíthatatlanul kezdenek osztódni, aminek következtében a fehérjék és a sejtek membránját alkotó specifikus anyagok mennyisége jelentősen megnövekszik bennük. Az általunk összeállított mérőberendezés ezt a jellegzetességet használja ki, a tömegspektrométer ugyanis a beérkező mintában ezen jellemzők alapján képes elkülöníteni a tumoros és egészséges sejteket" - mondta Dr. Takáts Zoltán.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nemaszketa.blog.hu/api/trackback/id/tr46366984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
websas.hu
süti beállítások módosítása