HTML

Kép

"Minden küzdelem hiábavaló, ha nem vagy harmóniában Önmagaddal"

Friss topikok

  • ocell: Itt a valóság kedveseim: Cochrane Database Syst Rev. 2011 Nov 9;(11):CD005476. Laetrile treatmen... (2012.04.12. 21:42) Ládi Szabolcs
  • Jeleni Csaba: Tisztelettel! A napokban amerikai cocker spánielemnél a következő diagnózist állították fel: Kiter... (2008.08.01. 15:07) Cikkem Hajdú Angéla Phd. val Kolloid tanszék
  • Judit: Nagyon szépen köszönjük :-) ! (2008.04.08. 08:57) Kiss Juditéknak
  • sz.i.l.v.o.in.Ro.: HaHoooooooooooo!!!!!!!!!!!! Élsz még? (2008.04.03. 21:01) ...érzésTÜKÖR
  • sz.i.l.v.o.in.Ro.: Jól néz ki, ugyan én majdnem sosem eszek magában tojást! :) Beteg leszek tőle, nagyon. De én is sz... (2008.03.16. 19:09) A koleszterin ellen ügyesen :)

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

január

2008.02.27. 11:20 aszketa

Fejet hajtok!

Valóban megkoronázta dolgozó éveit az öreg mester!

A Szent Korona pontos mását alkotta meg a szombathelyi aranyműves!

A Szent Korona legapróbb részletekig pontos másolatát készítette el Darvas Károly szombathelyi aranyműves. A 80 éves férfi mindenre ügyelt, az apró kövek csiszolása is az eredetit idézi. Bár már milliókat ajánlottak a királyi fejékért, a korona valószínűleg családi hagyaték lesz.

A másolat szónak van egy adag negatív kicsengése. Olyan, mint az eredeti, de nem az. Láttunk már másolatnak nevezett felületes, kontár munkákat az élet számtalan területén. Amikor a Szent Korona szombathelyi másáról tudomást szereztünk, akkor még nem fogott el bennünket egetverő izgalom. Már volt szerencsénk például marcipánból készült Szent Koronához, ami édességnek biztosan jobb volt, mint másolatnak. Nem csoda, hogy egy adag egészséges kétkedéssel kerestük meg Darvas Károlyt, hogy közelebbről is szemügyre vegyük magyarságunk egyik legnagyobb szimbólumát.

Az aranyműves lakásába belépve aztán nem a falakat díszítő családi festményeken, vagy díszes órákon akadt meg a szemünk, hanem az antik asztalon bársony párnán nyugvó koronán. A mesterember évekig készült "munkásságának megkoronázására", begyűjtött minden elérhető szakirodalmat és részletesen megtervezett minden apró mozzanatot. Az egyik legnagyobb segítséget Csomor Lajos: Magyarország Szent Koronája című könyve jelentette, ahol minden díszítőelemről pontos, méretarányos rajz segítette a munkát.

- Ez a korona méretben, színben, súlyban is megegyezik az eredetivel. Türkisz, ametiszt, kristály, smaragd, opál és akvamarin kövek díszítik az aranyozott ezüst alapot. A köveket saját magam csiszoltam a megfelelő alakúra. A zománcképek, kövek beszerzése volt a legnehezebb, ezeknek egy részét Ausztriában sikerült felhajtanom. Két és fél évig dolgoztam, amíg kész lettem, igaz, közben többször is félbehagytam a munkát a nehézségek miatt. Ilyenkor a fiam bíztatására álltam neki újból, de megérte! - mondta el a nyugat.hu-nak Darvas Károly, aki megmutatta a brettjét, azaz a munkaasztalát is, ahol a korona készült. Ez a lakás konyhájában, az ablak előtt áll, rengeteg apró eszközzel. -Már sokan kérdezték tőlem, mi lesz a koronával, sőt már konkrét ajánlatokat is kaptam rá, de azt hiszem, ezt a munkámat a gyermekeim öröklik.

Az aranyműves nem árulta el, mennyibe került a Szent Korona másolatának elkészítése, de igazából itt az eszmei értéket kell nézni. Károly bácsi felesége mosolygott, amikor a koronáról kérdeztük. Mint megtudtuk, a néni sokáig nem tudta használni a konyhaasztalt, mert azt kövek, díszítőelemek és meghatározott sorrendbe letett tárgyak borították. A türelem azonban meghozta gyümölcsét. A korona alatti díszpárnát Darvas úr menye készítette.

Minden tiszteletem az Övé!

K.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nemaszketa.blog.hu/api/trackback/id/tr1356389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
websas.hu
süti beállítások módosítása